Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε τέτοιου τύπου ανθρώπους να επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία είναι να μείνετε μακριά τους.
συναισθηματικά βαμπίρ
Είναι εκεί έξω μεταμφιεσμένοι σε κανονικούς ανθρώπους μέχρι οι εσωτερικές τους ανάγκες να τους κάνουν αρπακτικά. Δεν ψάχνουν για αίμα, αλλά για τη συναισθηματική σας ενέργεια.
Έχουν τη δύναμη όχι μόνο να σας εξοργίσουν, αλλά να σας υπνωτίσουν, να ναρκώσουν το μυαλό σας με ψεύτικες υποσχέσεις μέχρι να παγιδευτείτε από τα μάγια τους. Αυτά τα συναισθηματικά βαμπίρ σας προσελκύουν κι έπειτα σας αδειάζουν.
Τα συναισθηματικά βαμπίρ είναι ζεστοί και φιλικοί γείτονες όταν είναι μπροστά σας, αλλά πίσω από την πλάτη σας διαδίδουν κακές φήμες.
Στην αρχή, δείχνουν καλύτεροι από τους συνηθισμένους ανθρώπους. Είναι λαμπεροί, γοητευτικοί. Τους συμπαθείτε, τους εμπιστεύεστε, περιμένετε περισσότερα από αυτούς σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.
Περιμένετε περισσότερα, αλλά λαμβάνετε λιγότερα και στο τέλος σας αιχμαλωτίζουν. Τους προσκαλείτε στη ζωή σας και γνωρίζουν κάθε πρόβλημά σας, μέχρι την ώρα που θα εξαφανιστούν, αφήνοντας εσάς άδειους, το πορτοφόλι σας άδειο ή ίσως και την καρδιά σας ραγισμένη. Ακόμη και τότε αναρωτιέστε … Ήταν αυτοί ή εγώ; Ήταν εκείνοι. Αυτά τα συναισθηματικά βαμπίρ.»
Απόσπασμα από το βιβλίο «Συναισθηματικά Βαμπίρ» του Άλμπερτ Μπερνστάιν.
Όπως ακριβώς οι άλλες σχέσεις που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι συναισθηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανάλογα με το πώς γαλουχούνται. Φυσιολογικά, αν τους γεμίσουμε με θλίψη, φθόνο, παράπονα ή συνεχή θυμό, αυτό που θα δημιουργήσουμε είναι μη υγιείς δεσμούς.
Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν σχέσεις που μπορεί να είναι υπερβολικά βλαβερές για μας, δημιουργώντας ένα δράμα τεραστίων διαστάσεων, διαταράσσοντας τη συναισθηματική μας ισορροπία.
Η αλήθεια είναι ότι, χωρίς αποτελεσματικές στρατηγικές αυτοάμυνας για να τους κρατήσουμε σε απόσταση, γινόμαστε ένα νόστιμο πιάτο για τους συναισθηματικούς χειραγωγούς, κάτι το οποίο καταλήγει:
«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι σκόπιμα ή όχι, μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε απογοητευμένοι, επιτυχημένοι, θυμωμένοι ή μπορούν ακόμη και να μας καταστρέψουν συναισθηματικά.»
στην ανάπτυξη μη υγιών συμπεριφορών και συμπτωμάτων (υπερκατανάλωση φαγητού, απομόνωση του εαυτού μας , κυκλοθυμικότητα, συνεχής αίσθηση κόπωσης…)
Έχουν κατονομαστεί με διάφορα ονόματα: τοξικοί άνθρωποι, συναισθηματικά βαμπίρ ή αρπακτικά, παράσιτα. Ονομάζονται έτσι, και παρόλο που αυτή η κατηγοριοποίηση δεν έχει επιστημονική βάση, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξουθενωτικοί και μας κάνουν να πέφτουμε σε μια κατάσταση συναισθηματικής κατάρρευσης την οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε.
«Δεν είναι εγγενώς κακοί, αλλά η ανωριμότητά τους κάνει να δρουν, χωρίς να σκέφτονται αν οι πράξεις τους είναι καλές ή κακές.» Άλμπερτ Μπερνστάιν»
Παρακάτω θα ερμηνεύσουμε 5 τύπους ανθρώπων οι οποίοι είναι τοξικοί για τη συναισθηματική μας υγεία, απορροφώντας την ενέργειά μας όπως ένα βαμπίρ, καταδιώκοντάς μας σαν ένα αρπακτικό.
1 . Ο παθητικά-επιθετικός άνθρωπος
Είναι ειδικοί στο να καλύπτονται και στην εξωραϊσμένη εχθρότητα. Εκφράζουν το θυμό τους με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους ή με υπερβολική ανησυχία, αλλά πάντα συγκρατημένα που καταντάει εκνευριστικό.
Οι περισσότεροι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική μια φορά, αλλά, αυτοί οι άνθρωποι το παρακάνουν, κάνοντάς μας να χάσουμε την ψυχραιμία μας πριν από αυτούς.
Η καλύτερη στρατηγική αυτοάμυνας είναι να ελέγχουμε τη συμπεριφορά τους, διατηρώντας πλήρως τις πεποιθήσεις μας, με το να δημιουργούμε όρια και να τους κολλάμε.
Μας αξίζει να μας συμπεριφέρονται με αγάπη και ειλικρίνεια και πρέπει να μην τους αφήνουμε να μας μιλούν «σαν να μας κάνουν χάρη.»
2 . Ο ναρκισσιστής
Πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος. Είναι εγωκεντρικοί, ματαιόδοξοι και διψούν για θαυμασμό και προσοχή. Μπορούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως έξυπνους κι αγαπητούς ανθρώπους, μέχρι να δουν ότι η ιδιότητά τους ως γκουρού ή οι πνευματικές τους ικανότητες απειλούνται.
Μπορούν να εργαστούν ως ενθουσιώδεις και δημιουργικοί άνθρωποι όσο οι στόχοι τους είναι οι ίδιοι με τους δικούς σας. Ωστόσο, όταν οι ανάγκες σας δεν είναι παραπλήσιες , βγάζουν τα δόντια τους προς τα έξω.
Εφόσον το κίνητρό τους είναι «πρώτα εγώ«, το να τους θυμώσουμε ή το να εκφράσουμε τις δικές μας ανάγκες με κατηγορηματικό τρόπο δεν θα έχει καμία επίδραση σε αυτούς. Λόγω του ότι συνήθως δεν έχουν καμία εμπάθεια ή το έχουν κρύψει καλά, μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν την ανιδιοτελή αγάπη, πέραν του εαυτού τους. Αυτοί είναι οι πρώτοι κι όταν δεν είναι, δημιουργούν διαμάχες.
Έτσι, η καλύτερη αυτοάμυνα είναι να απολαμβάνετε τις καλές τους ιδιότητες, αλλά να είστε ρεαλιστικοί με τις προσδοκίες σας όταν πρόκειται για αυτούς. Εν τω μεταξύ, χωρίς να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συγκρουσθεί ούτε να νιώθετε κατώτεροι, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο ναρκισσισμός τους είναι η ανάγκη τους.
Μπορείτε πάντα να έχετε τη συνεργασία τους, όποτε προσελκύετε το ενδιαφέρον τους και τους δείχνετε πώς η δική σας αναζήτηση θα τους ωφελήσει.
3 . Ο θυμωμένος άνθρωπος
Αυτό το βαμπίρ ασχολείται με το να κατηγορεί, να επιτίθεται, να ταπεινώνει, να κριτικάρει και να δημιουργεί εντάσεις. Είναι άτομα εθισμένα στο θυμό, δεν συγκρατούνται και τιμωρούν τους ανθρώπους συχνά. Μπορούν να σας κάνουν χίλια κομμάτια με το θυμό τους.
Η καλύτερη στρατηγική αυτοάμυνας είναι να προστατέψετε την αυτοπεποίθησή σας έτσι ώστε ο θυμός τους να μην σας κάνει να χάσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε το χρόνο σας, κάντε ένα διάλειμμα και αναπνεύστε βαθιά. Προσπαθήστε να κρατήσετε ισορροπία απέναντι στις επιθέσεις τους και μην απαντάτε μέχρι να ηρεμήσετε.
Με αυτόν τον τρόπο, πιθανόν να μπορέσετε να αφοπλίσετε αυτό το άτομο, τονίζοντάς του τη σημασία του να σας αναγνωρίζει και να σκεφτεί την άποψη σας για το θέμα.
«Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ από τις επιθέσεις τους. Η διαχείριση των απαιτήσεών τους με ένα ήρεμο τρόπο θα μας βοηθήσει συμπάσχουμε μαζί τους.»
4 . Ο μάρτυρας
Οι μάρτυρες είναι οι βασιλείς και οι βασίλισσες του δράματος. Μπορεί να είναι οπουδήποτε. Αυτοί ξέρουν πώς να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για κάτι. Πιέζουν συνεχώς τα κουμπιά της ανασφάλειας και ρίχνουν αλάτι στις πληγές σας.
Η καλύτερη αυτοάμυνα είναι να αποβάλουμε την ιδέα ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι και υπεύθυνοι όλες τις ώρες. Όλοι κάνουν λάθη. Ωστόσο, όταν αισθάνεστε ένοχοι για κάτι, είναι καλύτερα να πάτε σε ένα άλλο μέρος, να σκεφτείτε τι σας πληγώνει και να κλάψετε αν είναι απαραίτητο.
Μπορείτε επίσης να απαντήσετε στις επιθέσεις τους με μια θετική δήλωση όπως αυτή: «Καταλαβαίνω την άποψή σου, αλλά όταν λες …. με πληγώνει. Θα το εκτιμούσα αν σταματούσες να το λες.»
5 . Ο ζηλιάρης κι ο κουτσομπόλης άνθρωπος
Αυτοί είναι οι αδιάκριτοι άνθρωποι, εκείνοι που απολαμβάνουν να μιλούν για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους, υποβαθμίζοντας τη φήμη τους, διαδίδοντας κακόβουλες φήμες. Όταν το κάνουν αυτό, οι υπόλοιποι γύρω τους αισθάνονται ταπεινωμένοι και υποτιμημένοι.
Η καλύτερη αυτοάμυνα είναι να μην ανησυχούμε για το τι λέει αυτό το άτομο και να μην παίρνουμε προσωπικά τα κουτσομπολιά τους. Η σωστή στάση είναι να προχωράμε μπροστά και να τους αγνοούμε.
Από την άλλη πλευρά, αν είμαστε σε μια παρέα κι αυτοί αρχίσουν να μιλούν για κάποιον, το καλύτερο είναι να αλλάζουμε θέμα και ποτέ να μην παίρνουμε μέρος στο κουτσομπολιό.
Ωστόσο, είναι καλό να ξεκαθαρίζετε ότι ξέρετε τι κάνουν κι ότι αυτό δεν σας αρέσει. Μπορούμε να στραφούμε προς αυτούς και να τους πούμε κάτι σαν: «Τα σχόλιά σου είναι βλαβερά. Πώς θα ένιωθες αν εγώ έλεγα τέτοια πράγματα για σένα; Σε παρακαλώ σταμάτα να μιλάς για μένα.»
Αναγνωρίστε τους ανθρώπους που προκαλούν συναισθηματικό πόνο και συνθέστε τους μηχανισμούς της αυτοάμυνάς σας έτσι ώστε η ψυχολογική σας ευεξία να μην πέφτει.
«Το να τηρείτε ορισμένες αποστάσεις από τους περίπλοκους ανθρώπους, θα βελτιώσει την υγεία σας.»
πηγή