1 συσκευασία χοντρό φύλλο για πίτες (γίνεται και με σφολιάτα)
2,5 κιλά κίτρινη κολοκύθα (σε φέτες με την φλούδα)
5 αυγά
150 γρ. ρύζι γλασέ
500 γρ. ζάχαρη (αναλόγως το πόσο γλυκιά την θέλουμε)
2-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
60 γρ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
1 βανίλια
λίγο κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
¼ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους 2 εκ. και τους βάζουμε στο multi όπου τους σπάμε σε τρίμματα αλλά προσοχή, δεν κάνουμε την κολοκύθα πουρέ.
Σε μία κατσαρόλα σχετικά μεγάλη, βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω από την μέση να ζεσταίνεται. Λίγο πριν αρχίσει να βράσει, ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας αραιά και που, για περίπου 10 - 15 λεπτά . Θέλουμε να μαλακώσει η κολοκύθα αλλά να μην γίνει πουρές.
Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό, ταυτόχρονα για να γλυτώσουμε χρόνο, βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά και το σουρώνουμε.
Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, την σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και την πατάμε με μία κουτάλα να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Στην συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα ξαναβάζουμε με σβηστό το μάτι την κολοκύθα και ρίχνουμε και το ρύζι.
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, και τα αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι - πιπέρι, την βανίλια και την κανέλα.
Συνεχίζουμε με το βούτυρο και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Αν νομίζουμε πως είναι νερουλό το μείγμα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Στο ταψί βάζουμε τα 4 φύλλα κάτω, αφού τα λαδώσουμε καλά το κάθε ένα και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας και στο τέλος βάζουμε άλλα τρία φύλλα καλά λαδωμένα επίσης.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Συνταγή του μέλος μας Ευαγγελίας Παπαρίζου!
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
akispetretzikis.com
2,5 κιλά κίτρινη κολοκύθα (σε φέτες με την φλούδα)
5 αυγά
150 γρ. ρύζι γλασέ
500 γρ. ζάχαρη (αναλόγως το πόσο γλυκιά την θέλουμε)
2-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
60 γρ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
1 βανίλια
λίγο κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
¼ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους 2 εκ. και τους βάζουμε στο multi όπου τους σπάμε σε τρίμματα αλλά προσοχή, δεν κάνουμε την κολοκύθα πουρέ.
Σε μία κατσαρόλα σχετικά μεγάλη, βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω από την μέση να ζεσταίνεται. Λίγο πριν αρχίσει να βράσει, ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας αραιά και που, για περίπου 10 - 15 λεπτά . Θέλουμε να μαλακώσει η κολοκύθα αλλά να μην γίνει πουρές.
Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό, ταυτόχρονα για να γλυτώσουμε χρόνο, βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά και το σουρώνουμε.
Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, την σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και την πατάμε με μία κουτάλα να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Στην συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα ξαναβάζουμε με σβηστό το μάτι την κολοκύθα και ρίχνουμε και το ρύζι.
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, και τα αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι - πιπέρι, την βανίλια και την κανέλα.
Συνεχίζουμε με το βούτυρο και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Αν νομίζουμε πως είναι νερουλό το μείγμα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Στο ταψί βάζουμε τα 4 φύλλα κάτω, αφού τα λαδώσουμε καλά το κάθε ένα και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας και στο τέλος βάζουμε άλλα τρία φύλλα καλά λαδωμένα επίσης.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Συνταγή του μέλος μας Ευαγγελίας Παπαρίζου!
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
akispetretzikis.com