Το εκμέκ είναι ένα αγαπημένο απ” όλους πολίτικο γλυκό ταψιού το οποίο βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές συνταγών και πάντα γίνεται ανάρπαστο. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή για ένα ελαφρύ, γευστικότατο εκμέκ με άρωμα λεμονιού και δροσερή κρέμα. Το τέλειο επιδόρπιο και όχι μόνο.. δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
1/2 κιλό φύλλο καταΐφι
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού νερό
4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη κρέμα:
1 ½ λίτρο γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι
6 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 λεμονιού το ξύσμα
2 καψουλίτσες βανίλια
Για την επικάλυψη:
150 ml κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, κρύα
φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο. “Ξαίνετε” με τα χέρια σας το φύλλο καταΐφι για να ξεχωρίσετε καλά τις ίνες του. Το απλώνετε στη βάση ενός μέτριου πυρέξ και το περιχύνετε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να πάει παντού. Το ψήνετε στο προθρμασμένο φούρνο για 30-35 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Ρίχνετε σε μια κατσαρολίτσα το νερό και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνετε να βράσει για 7-8 λ. Το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και όπως είναι καυτό σιροπιάζετετε με ένα κουτάλι, σιγά σιγά το κρύο ψημένο καταΐφι.
Για τη κρέμα: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη. Όταν η κρέμα σας πήξει αρκετά την αποσύρετε από τη φωτιά και την απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνετε το γλυκό σας στην άκρη να κρυώσει καλά η κρέμα.
Για την επικάλυψη: Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί, τη μεταφέρετε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνιρίρετε το γλυκό σας απλώνοντάς ισομερώς τη πάνω από τη κρέμα. Τη πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και τη σερβίρετε.
Πηγή