Τελευταια Νεα

Προτεινομενη Αναρτηση

10 Απίστευτες Χρήσεις Της Κρέμας Nivea, Που Θα Ευχόσασταν Να Γνωρίζατε Νωρίτερα. Θα Ξετρελάνει Όλες Τις Γυναίκες!

1. Αντι-γήρανση Κηρύξτε πόλεμο ενάντια στις ρυτίδες σας με την κρέμα αυτή. Απλά απλώστε λίγη κρέμα στις προβληματικές περιοχές πριν πέσετε ...

Ομορφα Ταξιδια

Δε γλείφεις εκεί που φτύνεις

Βάλε το μπουφάν σου, πάρε τα κλειδιά σου, βγες στο δρόμο και ξεκίνα να ρωτάς τους περαστικούς, όποιον,






τέλος πάντων βρεις στη διάβα σου, περί σωστού και λάθους σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο καθείς θα σου πει το μακρύ του και το κοντό του, όλοι θα έχουν να διηγηθούν μια ιστορία ολότελα διαφορετικά μα κι όλοι θα έχουν κάτι κοινό. Όλοι πιστεύουν σε μια σχέση αμοιβαία, ισότιμη, καθώς πρέπει, χωρίς μικρότητες που επιδέχονται οι συμπεριφορές του δωδεκάχρονου που μόλις ανακάλυψε πως, κοίτα να δεις, υπάρχει κι άλλος κόσμος πέρα απ’ τον εαυτό του.


Πρωτόγνωρο, δε λέω. Ακόμα κι εγώ εντυπωσιάστηκα στην αρχή, ακόμα θυμάμαι τα μούτρα μου όταν άρχισα να απομακρύνομαι απ’ τη μαμαδίστικη αγκαλιά και να διαπιστώνω πως ο κόσμος δεν ήταν πρόθυμος να δεχτεί στο εκατό τις εκατό τα στραβά μου, όπερ και εγένετο.


Έπρεπε κι εγώ να συμβαδίσω με κάποια καθιερωμένα πρότυπα, με ορισμένες στάνταρ συμπεριφορές, μπας και καταφέρω να τα βγάλω πέρα με τον κόσμο που η γλώσσα του ήταν μακρύτερη κι από σιδηροδρομική γραμμή. Όλο έβρισκε να λέει, όλο και κάτι ξέθαβε και συνεχώς πάσχιζε να αποδείξει την ανωτερότητά του έναντι όλων των κακομοίρηδων που διακαώς προσπαθούσαν να πατήσουν πόδι και να πουν πως «όχι, έτσι είμαι εγώ κι αν σ’ αρέσει».


Όλοι θα έχουν κάτι να πουν, κάτι να κακολογήσουν όταν πρόκειται να αναλύσουν τι εστί καλή και τι κακή, απ’ τις λίγες, ανθρώπινες συμπεριφορές. Η λίστα τελειωμό δεν έχει, ο καθείς με τα παράπονά του κι εμείς όλο κι εμπλουτίζουμε την γκάμα με τα τρισχειρότερα του κόσμου τούτου. Άλλοι λένε υποκρισία, άλλοι διπροσωπία, άλλοι εγωισμό.


Άλλοι πάλι προσπαθούν να εστιάσουν λίγο περισσότερο κι αναφέρονται σε προδοσίες, σε πούλημα, σε σύγχρονους Ιούδες. Και δίκιο έχουν οι καψεροί, σάμπως δε συμβαίνουν; Κάπου, όμως, από κάποιο στόμα τολμηρό ήχησε κι η φράση «ανάθεμα αυτούς που γλείφουν εκεί που φτύνουν». Για σίμωσε λίγο στη συντροφιά μας και πες μας την ιστορία σου.


Πέρα από τα τρισχειρότερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που ξεπερνούν σε θεατρινίστικη συμπεριφορά κάθε μέγα ηθοποιό που τιμήθηκε με όσκαρ απ’ τις απαρχές του κόσμου. Εδώ δε μιλάμε ούτε για νόθες συμπεριφορές, ούτε για δηθενιές και καθωσπρεπισμούς. Αυτά είναι τα εύκολα. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που κάθε που φυσά ο αγέρας τείνουν να ξεστρατίζουν από όλα όσα μας είχαν συνηθίσει και να τραβάνε για εκείνη την ακτή που προ ολίγου δεν ήθελαν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστή. Και να σου τώρα να βγάλεις άκρη με δαύτους που μοίρασαν τον εαυτό τους σε δυο μεριές αντίθετες και σένα σε χίλια δυο κομμάτια, να προσπαθείς να κατασταλάξεις. Είναι όντως διπολικοί ή απλώς ηλίθιοι;


Εμείς εδώ απαντάμε πως είναι απλώς συμφεροντολόγοι. Τη μία θα τους βρεις να εκθειάζουν τα χίλια μύρια και πριν προλάβεις να αρθρώσεις αράδα θα τους δεις να στρέφουν το ενδιαφέρουν τους σε όλα εκείνα που προηγουμένως έκραζαν και τα απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Θα σου πουλήσουν φιλοσοφία λες κι έβγαζαν προεκλογική ομιλία, θα υποστηρίξουν όσο καλύτερα αντέχει το διχασμένο μέσα τους τα πιστεύω και τις κοσμοθεωρίες τους και θα σε αρνηθούν πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις. Μην αναρωτηθείς πού πήγαν, πριν αρχίσεις να τους αναζητείς στα πιο απίθανα μέρη, πέρνα μια βόλτα από εκείνο το στενό που έφτυναν κι απαξίωναν και να κοιτάξουν.


Ξάφνου, όταν πια τα συμφέροντα έχουν αλλάξει μεριά κι οι βλέψεις για ένα καλύτερο αύριο δε βρίσκονται στη θαλπωρή της αγκαλιάς σου, θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος και θα τους παρασύρει τόσο εύκολα όσο τους έφερε σε σένα. Ένα συμφέρον δρόμος είναι αρκετό για να σε πάει από ένα καθησυχασμένο κοινωνικό περίγυρο, σε ένα περιβάλλον φίσκα από φουκαριάρηδες που ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει στο ποιοι γουστάρουν να είναι, πώς στα κομμάτια θέλουν να αυτοβαφτίζονται.


Βλέπεις, δεν είναι δα και τόσο εύκολο να αποφασίσεις να μείνεις όταν τα πράγματα ζορίζουν. Ευκολότερο είναι να ακολουθήσεις τα βήματα εκείνων που τείνουν να οδηγούν σε μια κατάσταση βολικότερη. Κατά το κοινώς λεγόμενον, να γλείψουν εκεί που έφτυσαν μπας και δουν άσπρη μέρα.


Με μια ματιά κάπως πιο προσεκτική μπορούμε και επισήμως να βροντοφωνάξουμε πως αυτή η ράτσα των ανθρώπων είναι η χειρότερη. Γιατί όχι απλώς την έκαναν με ελαφρά κατά κει που τους βόλευε περισσότερο τη στιγμή τη δύσκολη, αλλά σε άφησαν και με ένα ερωτηματικό να πλανάται πάνω απ’ το κεφάλι σου και να αναρωτιέσαι αν τελικά άξιζε ο χρόνος που χαράμισες για την αρχοντιά τους. Με λίγη παραπάνω φιλοσοφία, το πιθανότερο είναι πως θα απαντήσεις στον εαυτό σου ένα τεράστιο «όχι», το λες καλύτερα κι απ’ τον Μεταξά. Τούτοι όμως, οι διχασμένοι χαρακτήρες είναι πιο ύπουλοι από όσο φανταζόμασταν.


Δε χρειάζεται πολύ για να αλλάξει ξανά η φορά του ανέμου, να γύρει η ζυγαριά κατά τη μεριά τη δική σου. Και να σου πάλι τα ίδια πρόσωπα να επιστρέφουν και να συνεχίζουν το κομμάτι τους από εκεί που το άφησαν την τελευταία φορά που σε αντάμωσαν. Ακούγονται πειστικοί, μοιάζουν να πιστεύουν στο έπακρο αυτά που λένε. Σχεδόν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν πρόκειται για καλοστημένη φάρσα ή για μια όντως ρεαλιστική μετάλλαξη χαρακτήρα.


Όπως καταλαβαίνεις, ακόμα και ο εμπειρότερος στον κλάδο των ανθρωπίνων σχέσεων θα κώλωνε μπρος στο μεγαλείο τούτων που η γλώσσα τους είναι μακρύτερη από αυτή του κόσμου. Θαρρείς λες και μπέρδεψαν το «φτύνω» με το «γλείφω», ταύτισαν την άποψη με το συμφέρον κι έγιναν η προσωποποίηση του τύπου με τα χίλια πρόσωπα.




Συντάκτης: Αλίκη Αμπατζή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη


pillowfights

Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας