Συνταγές για μελομακάρονα είτε βρήκαμε στο Διαδίκτυο με τις υπογραφές σεφ-εγγύηση, είτε ανασύραμε από τα συρτάρια τις άλλες εγγυημές συνταγές των γιαγιάδων.
Ομως, όπως κάθε γλυκό, έτσι και το μελομακάρονο έχει το μυστικό του.
Η Βέφα Αλεξιάδου με μια ανάρτησή της στο Facebook αποκαλυπτει απλά και περιεκτικά τα μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα:
1) Καθολου ζυμωμα! Ανακατεμα με το κουταλι ωσπου να ενωθουν τα υγρα με το αλευρι!
2)Το φυλλο ζυμης 1 εκ. Κοβουμε με κουπ-πατ.
3)Ψησιμο ωσπου να παρουν βαθυ καστανο χρωμα.
4)Το σιροπι, αφου μαζευτει προς τα ακρα ο αφρος, μονο 5 λεπτα βρασιμο.
5) Το σιροπι βραστο το ριχνουμε μολις τα βγαλουμε απο το φουρνο.
6) 2 ωρες μετα, οταν σχεδον εχουν πιει ολο το σιροπι τα γυριζουμε τα πανω κατω, και τα αφηνουμε ετσι ως την επομενη μερα.
7) Τα καρυδια οχι σκονη. Ελαφρα χοντροκομμενα.Παιρνουμε τα μελομακαρονα ενα ενα τα γυριζουμε, κι οπως ειναι μελωμενη η επιφανεια τα πασπαλιζουμε με μια κουταλια καρυδια.
8) Το πιο σημαντικο! Σωστο μετρημα των υλικων!
με κουπα μεζουρα.