Μπορεί το 2015 να ήταν η χρονιά που χαρακτηρίσθηκαν ως «η πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο» από τον παγκοσμίου φήμης σεφ, Τζέιμι Ολιβερ, αλλά στην ασιατική κουζίνα τα φύκια καταναλώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρούνται κάτι σαν τα δικά μας λαχανικά, με τη διαφορά ότι αυτά προέρχονται από τη θάλασσα.
Τα υδρόβια αυτά φυτά και πιο συγκεκριμένα οι βρώσιμες μορφές τους, για παράδειγμα το νόρι, μπαίνουν πια και στο πιάτο της δυτικής κουλτούρας που τα έχει «αγκαλιάσει» και υπόσχονται να γίνουν ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα αφού αποτελούν πηγές πολύτιμων για τον οργανισμό θρεπτικών στοιχείων, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, που είναι παράλληλα απαραίτητη για την ενέργεια, τη δόμηση των ιστών και την καλή λειτουργία όλων των ζωντανών κυττάρων, αλλά ενισχύει και το μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνει το λίπος.
Ακόμη, τα φύκια περιέχουν διαλυτές διαιτητικές φυτικές ίνες, οι οποίες όταν καταναλώνονται, έλκουν το νερό και φτάνοντας στο στομάχι, παίρνουν τη μορφή τζελ (γέλης), το οποίο γεμίζει το χώρο αυτό και έτσι υπάρχει γίνεται λιγότερη πρόσληψη τροφής. Η πέψη επιβραδύνεται όπως επιβραδύνεται και ο ρυθμός κατά τον οποίο απορροφούνται οι υδατάνθρακες κάτι που μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.
Αν θέλετε να διατηρήσετε τον εαυτό σας νέο και υγιή και παράλληλα να χάσετε βάρος, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε η παραπάνω τροφή, είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά (η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ κα), που κρατούν το σώμα ενεργοποιημένο σε όλη τη διαδικασία για το κάψιμο λίπους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα τους σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αφού λειτουργούν σαν φυσικά αντιφλεγμονώδη, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και την ποιότητα της όρασης, καταστέλλουν την όρεξη, ελαχιστοποιούν την επιθυμία για φαγητό και μειώνουν τη συσσώρευση του λίπους.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών σχετίζονται και με το γεγονός, ότι αποτελούν πηγή ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου, του ιωδίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες μεταξύ άλλων ελέγχουν και το μεταβολισμό.
Επιπλέον, το 2006 έρευνα έδειξε, ότι η φουκοξανθίνη, μια χρωστική ουσία που απαντάται στα καφέ φύκια wakame, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, γιατί διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να διατηρεί τα κιλά του.
Τέλος, πέρα από τα πλεονεκτήματα στη διατροφή, τα «λαχανικά της θάλασσας» όπως τα αποκαλούν, χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της ομορφιάς και μάλιστα σε θεραπείες αδυνατίσματος, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και δρουν κατά των εντοπισμένων λιπαποθηκών, αλλά συστήνονται και για τη συντήρηση της όψης του δέρματος, γιατί ενυδατώνουν σε βάθος το δέρμα, κάνουν σύσφιξη και λείανση και δρουν κατά του μόνιμου εχθρού, που δεν είναι άλλος από την κυτταρίτιδα.
Δοκιμάστε να καταναλώσετε τα φύκια με ψάρι ή ζυμαρικά!
Πηγή: bovary.gr
Πηγή: www.defencenet.gr | Tο διαβάσαμε εδώ